Jadłospis

 


 

Zmiana stawki żywieniowej
 
          Informujemy, że od 01.01.2014 r. stawka żywieniowa wynosi 7 zł. Koszt posiłków przedstawia się następująco:

Śniadanie 1,75 zł
Obiad: 3,50 zł
Podwieczorek: 1,75 zl

 

 

JAK ODŻYWIAMY NASZE DZIECI?

 

W naszym przedszkolu stawiamy na zdrową żywność. Posiłki dla dzieci przygotowywane są z należytą starannością i ze składników najwyższej jakości. Dokonując zakupów produktów żywnościowych dokładnie je selekcjonujemy, zwracając uwagę na ich świeżość, wygląd, walory odżywcze, składniki, pochodzenie. Nie bez znaczenia jest także wybór sprawdzonych producentów i dostawców. Nie używamy przypraw z wzmacniaczami smakowymi w postaci glutaminianu sodu. Walory smakowe uzyskujemy używając przypraw naturalnych takich jak: majeranek, tymianek, koperek, kminek, imbir, estragon, oregano, gałka muszkatołowa, liść laurowy, papryka, pieprz, czosnek (chroni serce, układ krążenia, odtruwa organizm, niszczy bakterie, wzmacnia układ odpornościowy), zioła prowansalskie, goździki, rozmaryn, bazylia (pobudza apetyt, zapobiega wzdęciom), lubczyk (zamiast soli), natka pietruszki (zawiera magnez, żelazo, sód, potas, wapń, miedź, fosfor, fluor, chlor, B-karoten, witaminy B1,2,6, C, zwiększa przyswajalność żelaza), mięta, cynamon. Ograniczamy spożycie soli na rzecz minimalnych jej ilości zmieszanych z ziołami i stosujemy sól dietetyczną, np. Salvity (dziecko nie powinno spożywać więcej niż 3g dziennie soli, a osoba dorosła więcej niż 6g na dobę, jednak niedobór soli może prowadzić do wzmożonego pragnienia i ogólnego zmęczenia). Ograniczamy spożycie cukru. W żywieniu dzieci nie stosujemy konserw (poza rybnymi, sprawdzonych producentów), mielonych wędlin, parówek, pasztetów z puszek, nie kupujemy gotowych klusek na parze, pierogów, surówek w słoikach, nie kupujemy słodzonych płatów do zup mlecznych, słodkich serków, jogurtów i kremów czekoladowych posiadających sztuczne aromaty i substancje zagęszczające. Serwowane przez nas posiłki sporządzamy samodzielnie. Do naszych specjalności zaliczamy: pierogi z różnego rodzaju farszem, krokiety, kluski z farszem mięsnym, bigos, racuchy, koktajle mleczno-owocowe, musy truskawkowe, kisiel ze śliwek,  owsianka z naturalnych płatków z bakaliami i orzechami, ciasta (drożdżowe, jabłecznik, babkę piaskową, …). W menu stosujemy: kaszę jaglaną, kaszę kus –kus, kaszę gryczaną, makaron razowy, ryż biały i brązowy, ziemniaki, potrawy mięsne gotowane w jarzynach, jarzyny z wody, różnorodne sałatki owocowo-warzywne, surówki, surowe owoce, warzywa do schrupania, warzywa strączkowe, orzechy, wysokiej jakości oleje, pieczywo razowe, przetwory mleczne, kakao nie częściej niż 2 razy  w tyg. kawę zbożową, ryby, jaja, nabiał.  W jadłospisach uwzględniamy  odpowiednią ilość napojów w postaci herbat ziołowych, owocowych, napojów mlecznych oraz kompotu. Dzieci mają ciągły dostęp do wody źródlanej.

W okresie jesienno – zimowym realizujemy kurację miodowo – sokowo -kiszonkową, która ma na celu podniesienie odporności naszych milusińskich.

            Nasze dzieci w każdą środę mogą samodzielnie komponować swoje śniadanie („Szwedzki stół”), a w każdy piątek swój podwieczorek („Kulinarne cuda”).

Dzieciom z dietą bezmleczną, bezglutenową i bezcukrową sporządzamy posiłki zgodnie z wytycznymi rodziców.

W celu kształtowania prawidłowych nawyków żywieniowych prowadzimy edukację zdrowotną wśród dzieci i rodziców z uwzględnieniem priorytetów „Strategii Miasta Tychy”, programu autorskiego „Globalna strategia dotycząca diety, aktywności fizycznej, zdrowia i bhp” oraz „Programu profilaktyki”, uczestniczymy w ogólnopolskich kampaniach zdrowotnych, np. „Czyste powietrze wokół nas”, „Akademia Aquafresh”, inne.

           

Opracowanie: A. Bielat, D. Waszak

 


 

  • W naszym przedszkolu oferujemy dzieciom cztery posiłki dziennie – śniadanie, drugie śniadanie, obiad i podwieczorek.

  • Dla dzieci przychodzących do przedszkola o bardzo wczesnej porze oraz dla dzieci pozostających w przedszkolu po godzinie 15 - tej przewidziana jest przekąska w formie kanapek i herbaty.

  • Zachęcamy dzieci do jedzenia. Posiłki nie są limitowane, w związku z tym każde dziecko może poprosić o dokładkę. W ciągu całego dnia dzieci mają stały dostęp do napojów (woda mineralna, kompot i herbata). Wspólny posiłek jest doskonałą okazją do wdrażania od najmłodszych lat zasad zachowania  przy stole.